Składniki:
Ciasto czekoladowe:
- 100 g masła,
- 150 g cukru,
- 1,5 łyżki ciemnego kakaa,
- 2 łyżki ciepłej wody,
- 2 jajka,
- 125 g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Do czekoladowej masy dodajemy na przemian ubite białka i mąkę z proszkiem, wszystko delikatnie i dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników.
Masę rozsmarowujemy cienko na dużej blasze wyłożonej papierem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 20-25 min.
Masa chałwowa:
- 200 g chałwy waniliowej,
- 2 żółtka,
- 10 g mąki ziemniaczanej,
- 125 ml mleka,
- 100 g masła.
Masło miksujemy, dodajemy pokruszoną chałwę i ostudzony budyń.
Będziemy też potrzebować 50 g bezów.
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, polewamy naparem z kawy i kruszymy.
Do pucharków nakładamy trochę pokruszonego ciasta, dwie łyżki masy, bezy, łyżkę masy, ciasto, dwie łyżki masy i posypujemy ciastem.
Składników wystarczy na 4 porcje.
Deser wkładamy na godzinę do lodówki.
Smacznego!
Możecie też wypróbować innych deserów z masą chałwową: Ciasto z masą chałwową i bezami, Deser chałwowy
to musi być słodkie,ale od czasu do czasu nie zaszkodzi :)
OdpowiedzUsuńCzekolada i chałwa-ale to musi poprawiać humor :)
OdpowiedzUsuńJuż sięgam po pucharek :) Pyszności!
OdpowiedzUsuńAle bombowy deser. Aż ... chciałoby się od razu biec do kuchni i go przyrządzać
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie
Taki deserek to cos dla mnie!!
OdpowiedzUsuń