wtorek, 24 marca 2015

Deser czekoladowo-chałwowy z bezami

Oto kolejna odsłona deseru chałwowego. Tym razem z pokruszonym ciastem czekoladowym i bezami ;)

Składniki:

Ciasto czekoladowe:
  • 100 g masła,
  • 150 g cukru,
  • 1,5 łyżki ciemnego kakaa,
  • 2 łyżki ciepłej wody,
  • 2 jajka,
  • 125 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 
Masło, cukier, kakao i wodę rozpuszczamy w rondelku na gazie. Następnie pozostawiamy masę do ostudzenia. Kiedy masa będzie już chłodna dodajemy do niej 2 żółtka i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, a mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia.
Do czekoladowej masy dodajemy na przemian ubite białka i mąkę z proszkiem, wszystko delikatnie i dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników.

Masę rozsmarowujemy cienko na dużej blasze wyłożonej papierem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 20-25 min.

Masa chałwowa:
  • 200 g chałwy waniliowej,
  • 2 żółtka,
  • 10 g mąki ziemniaczanej,
  • 125 ml mleka,
  • 100 g masła.
W połowie mleka mieszamy bardzo dokładnie żółtka z mąką. Pozostałe mleko zagotowujemy. Mieszaninę żółtek z mąką wlewamy na gotujące się mleko i energicznie mieszamy, aż do powstania konsynstencji budyniu. Ściągamy garnek z gazu i studzimy przez chwilę jeszcze mieszając, żeby nie było grudek. Odstawiamy do ostygnięcia.
Masło miksujemy, dodajemy pokruszoną chałwę i ostudzony budyń.

Będziemy też potrzebować 50 g bezów.

Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, polewamy naparem z kawy i kruszymy.
Do pucharków nakładamy trochę pokruszonego ciasta, dwie łyżki masy, bezy, łyżkę masy, ciasto, dwie łyżki masy i posypujemy ciastem.

Składników wystarczy na 4 porcje.
Deser wkładamy na godzinę do lodówki.

Smacznego!
 
Możecie też wypróbować innych deserów z masą chałwową: Ciasto z masą chałwową i bezami, Deser chałwowy

5 komentarzy:

  1. to musi być słodkie,ale od czasu do czasu nie zaszkodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekolada i chałwa-ale to musi poprawiać humor :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już sięgam po pucharek :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale bombowy deser. Aż ... chciałoby się od razu biec do kuchni i go przyrządzać
    Pozdrawiam

    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń