Przepis na dziś to Panna Cotta z mleka kokosowego z sosem czekoladowym ;)
Składniki:
- 250 ml mleka kokosowego,
- 250 ml śmietanki 30%,
- 100 g cukru,
- 4 g agaru.
Do rondelka wlewamy mleko i śmietankę. Agar mieszamy z cukrem. Wsypujemy do płynu i mieszamy. Rondelek stawiamy na gazie, mieszamy. Kiedy mieszanina zacznie wrzeć skręcamy gaz na mniejszy płomień i gotujemy przez 5 min. cały czas mieszając.
Płyn przelewamy do foremek. Kiedy ostygnie wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Możemy przygotować sos.
Sos czekoladowy:
- 125 ml mleka,
- 1 łyżka ciemnego kakao,
- 90 g czekolady mlecznej.
Mleko zagotowujemy z kakaem. Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w gorącym płynie. Sos odstawiamy do ostygnięcia.
Foremki z panna cottą moczymy w gorącej wodzie. Deser wykładamy na talerz, polewamy sosem czekoladowym i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Wygląda bardzo elegancko :)
OdpowiedzUsuńIdealne połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńWspaniały deser, dla mnie idealny :)
OdpowiedzUsuń