piątek, 13 marca 2015

Panna Cotta kokosowa

Przepis na dziś to Panna Cotta z mleka kokosowego z sosem czekoladowym ;)

Składniki:
  • 250 ml mleka kokosowego,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 100 g cukru,
  • 4 g agaru.
Do rondelka wlewamy mleko i śmietankę. Agar mieszamy z cukrem. Wsypujemy do płynu i mieszamy. Rondelek stawiamy na gazie, mieszamy. Kiedy mieszanina zacznie wrzeć skręcamy gaz na mniejszy płomień i gotujemy przez 5 min. cały czas mieszając.
Płyn przelewamy do foremek. Kiedy ostygnie wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.

Możemy przygotować sos.

Sos czekoladowy:
  • 125 ml mleka,
  • 1 łyżka ciemnego kakao,
  • 90 g czekolady mlecznej.
Mleko zagotowujemy z kakaem. Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w gorącym płynie. Sos odstawiamy do ostygnięcia.

Foremki z panna cottą moczymy w gorącej wodzie. Deser wykładamy na talerz, polewamy sosem czekoladowym i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

4 komentarze: