Jogurtowo-jagodowe babeczki z masą mascarpone w kolorach księżniczki Zosi :P
Składniki:
- 2 jajka,
- 125 g cukru,
- 100 g miękkiego masła,
- 200 g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 70 g jogurtu naturalnego,
- ok. 110 g mrożonych jagód.
Jajka
miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po trochę masła
wciąż miksując. Mąkę łączymy z proszkiem i stopniowo wsypujemy do masy. Wlewamy jogurt. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka
minut do powstania jednolitej masy. Na koniec dodajemy jagody i miksujemy jeszcze przez chwilę.
Masę nakładamy do foremek na muffinki.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180
°C przez ok. 30 min.
W tym czasie możemy przygotować krem.
Krem mascarpone:
- 250 g serka mascarpone,
- 80 ml śmietanki 30 %,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- barwnik.
Serek mascarpone miksujemy. Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy ją do serka. Miksujemy, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Na koniec barwnik, do uzyskania odpowiedniego koloru.
Kiedy wyjęte babeczki z piekarnika ostygną, dekorujemy je kremem i perełkami.
Smacznego!
Możemy udekorować nimi też tort:
Tort urodzinowy
Małe, pyszne cudeńka <3
OdpowiedzUsuńSuper babeczki!
OdpowiedzUsuńKażda księżniczka byłaby zachwycona;)
OdpowiedzUsuń