Przepis na dziś to, sernik kakaowy z brzoskwiniami ;)
Składniki: (na małą formę: 24x24)
Ciasto kakaowe:
- 350 g mąki,
- 80 g cukru pudru,
- 1 jajko,
- 150 g miękkiego masła,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 25 g ciemnego kakao,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta soli.
Masło miksujemy w misce na puch, następnie dodajemy stopniowo cukie puder nadal miksując. Wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i ponownie miksujemy. Mąkę łączymy z proszkiem, cynamonem i kakaem. Wsypujemy do masy i miksujemy do połączenia się składników. Ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy przez chwilę do uzyskania gładkiej konsynstencji. Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
Masa serowa:
- 1 kg białego sera,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 10 g budyniu waniliowego,
- 75 g miękkiego masła,
- 150 g cukru,
- sok z 1/2 cytryny,
- 6 połówek brzoskwinii.
Ser mielimy do dużej miski. Następnie dodajemy jajka, cukier waniliowy, wsypujemy sypki budyń, masło pokrojone w kostkę, cukier i sok z cytryny. Wszystko razem miksujemy do uzyskania gładkiej konsynstencji. Brzoskwinie kroimy w kostkę i wrzucamy do masy serowej, mieszamy delikatnie łyżką.
Gotowe ciasto wyciągamy z lodówki. 3/4 ciasta wałkujemy równo i wykładamy na formę uprzednio wyłożoną papierem. Nakłówamy spód i podpiekamy przez ok. 7 min w 180
°C . Następnie wylewamy masę serową. Pozostałą część ciasta ścieramy na tarce i pokrywamy nim masę serową.
Pieczemy w 180
°C przez ok. 50 min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz