sobota, 4 kwietnia 2015

Sernik kakaowy z brzoskwiniami

Przepis na dziś to, sernik kakaowy z brzoskwiniami ;)

Składniki:
(na małą formę: 24x24)

Ciasto kakaowe:
  • 350 g mąki,
  • 80 g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 150 g miękkiego masła,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 25 g ciemnego kakao,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta soli.
Masło miksujemy w misce na puch, następnie dodajemy stopniowo cukie puder nadal miksując. Wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i ponownie miksujemy. Mąkę łączymy z proszkiem, cynamonem i kakaem. Wsypujemy do masy i miksujemy do połączenia się składników. Ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy przez chwilę do uzyskania gładkiej konsynstencji. Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.

Masa serowa:
  • 1 kg białego sera,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 10 g budyniu waniliowego,
  • 75 g miękkiego masła,
  • 150 g cukru,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 6 połówek brzoskwinii.
Ser mielimy do dużej miski. Następnie dodajemy jajka, cukier waniliowy, wsypujemy sypki budyń, masło pokrojone w kostkę, cukier i sok z cytryny. Wszystko razem miksujemy do uzyskania gładkiej konsynstencji. Brzoskwinie kroimy w kostkę i wrzucamy do masy serowej, mieszamy delikatnie łyżką.

Gotowe ciasto wyciągamy z lodówki. 3/4 ciasta wałkujemy równo i wykładamy na formę uprzednio wyłożoną papierem. Nakłówamy spód i podpiekamy przez ok. 7 min w 180°C . Następnie wylewamy masę serową. Pozostałą część ciasta ścieramy na tarce i pokrywamy nim masę serową.

Pieczemy w 180°C przez ok. 50 min.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz