sobota, 4 kwietnia 2015

Babka keksowa

Ta babka została upieczona 4 dni temu, a dopiero dziś ją pokroiłam. Jest wilgotna, nie zeschła się. Przechowywałam ją pod ściereczka w spiżarni.
Mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu ;)

Składniki:
  • 130 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 90 g cukru,
  • 130 g miękkiego masła,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego,
  • 150 g mieszanki keksowej.
Żółtka oddzielamy od białek. Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Miksujemy dalej i dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy i dodajemy do masy, miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i również przekładamy do masy i miksujemy. Sodę mieszamy z jogurtem i przelewamy do miski z masą, ponownie miksujemy. Mieszankę keksową posypujemy mąką, mieszamy i wsypujemy do pozostałych składników. Mieszamy delikatnie łyżką do uzyskania jednolitej konsynstencji.

Formę na babkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Gotową masę przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180°C przez ok. 45 min, do suchego patyczka.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. podoba mi się to połączenie i trwałosc, idealna na swieta:)

    OdpowiedzUsuń