Kruche ciasto:
- 160 g mąki pszennej,
- 70 g cukru pudru,
- 100 g miękkiego masła,
- 1 jajko,
- szczypta soli.
- 250 g masy kajmakowej,
- marmolada lub powidło,
- płatki migdałowe do dekoracji.
Na stolnicę wysypujemy mąkę. Ciasto przekładamy na mąkę i szybko wyrabiamy do wykończenia mąki i powstania jednolitego ciasta.
Ciasto dzielimy na dwie równe części, zawijamy w folię i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie rozwałkowujemy 1 część i przekładamy do formy o wym. 24x24, nakłówamy widelcem i pieczemy w 160°C na złoty kolor. To samo robimy z 2 częścią ciasta. Upieczone spody pozostawiamy do ostudzenia.
Pierwszy spód smarujemy cienko marmoladą lub powidłem. Przykładamy drugim spodem i pokrywamy go masą kajmakową.
Dekorujemy według uznania.
Smacznego!
Uroczy :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt ;)