sobota, 4 kwietnia 2015

Mazurek z masą kajmakową

Składniki:

Kruche ciasto:
  • 160 g mąki pszennej,
  • 70 g cukru pudru,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.
Pozostałe:
  • 250 g masy kajmakowej,
  • marmolada lub powidło,
  • płatki migdałowe do dekoracji.
Masło kroimy w kostkę i miksujemy, dodajemy stopniowo cukier puder, następnie jajko i sól. Miksujemy, aż do połączenia się składników.
Na stolnicę wysypujemy mąkę. Ciasto przekładamy na mąkę i szybko wyrabiamy do wykończenia mąki i powstania jednolitego ciasta.

Ciasto dzielimy na dwie równe części, zawijamy w folię i wkładamy na 2 godziny do lodówki.

Po tym czasie rozwałkowujemy 1 część i przekładamy do formy o wym. 24x24, nakłówamy widelcem i pieczemy w 160°C na złoty kolor. To samo robimy z 2 częścią ciasta. Upieczone spody pozostawiamy do ostudzenia.

Pierwszy spód smarujemy cienko marmoladą lub powidłem. Przykładamy drugim spodem i pokrywamy go masą kajmakową.

Dekorujemy według uznania.

Smacznego!

1 komentarz: