poniedziałek, 30 marca 2015

Urodzinowe jagodowe babeczki

Jogurtowo-jagodowe babeczki z masą mascarpone w kolorach księżniczki Zosi :P

Składniki:
  • 2 jajka,
  • 125 g cukru,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 200 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 70 g jogurtu naturalnego,
  • ok. 110 g mrożonych jagód.
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po trochę masła wciąż miksując. Mąkę łączymy z proszkiem i stopniowo wsypujemy do masy. Wlewamy jogurt. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka minut do powstania jednolitej masy. Na koniec dodajemy jagody i miksujemy jeszcze przez chwilę.

Masę nakładamy do foremek na muffinki.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 30 min.

W tym czasie możemy przygotować krem.

Krem mascarpone:
  • 250 g serka mascarpone,
  • 80 ml śmietanki 30 %,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • barwnik.
Serek mascarpone miksujemy. Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy ją do serka. Miksujemy, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Na koniec barwnik, do uzyskania odpowiedniego koloru.

Kiedy wyjęte babeczki z piekarnika ostygną, dekorujemy je kremem i perełkami.

Smacznego!
Możemy udekorować nimi też tort: Tort urodzinowy

3 komentarze: