sobota, 25 kwietnia 2015

Szarlotka z budyniem i bezą

Przepis na dziś, to szarlotka z budyniem i bezą ;)

Składniki:
(na małą formę: 24x24)
  • 1 kg jabłek, ja wybrałam Ligol,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • sok z cytryny,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 400 ml mleka,
  • 2 białka,
  • 120 g cukru pudru.
Kruche ciasto:
  • 250 g mąki pszennej,
  • 125 g masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 żółtka,
  • 50 g cukru kryształu,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany.
Mąkę mieszamy z proszkiem. Masło kroimy w kostkę i łączymy je z mąką. Żółtka, cukier i śmietamy mieszamy w garnuszku, następnie przelewamy do reszty składników. Szybko, ale dokładnie zarabiamy ciasto, aby uzyskało jednolitą konsynstencję. Zawijamy w folię i wkładamy na 2 godziny do lodówki.

Przed wyciągnięciem ciasta z lodówki...

Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce. Wciskamy do nich trochę soku z cytryny i wsypujemy cynamon, mieszamy.

Budyń przygotowujemy według instrukcji, ale z 400 ml mleka. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypujemy cukier puder i miksujemy na gładką masę.

Wyciągamy ciasto z lodówki. Odkładamy część ciasta na kruszonkę, a resztę rozwałkowujemy równomiernie na spód.
Natłuszczamy formę i wkładamy ciasto. Nakłówamy je widelcem.
Jabłka wyciskamy, żeby nie było dużo soku i wykładamy na ciasto. Na jabłka rozsmarowujemy cienko budyń. Następnie wylewamy białka. Pozostałe ciasto trzemy na tarce z grubymi oczkami i posypujemy nim wierzch ciasta.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190°C. Pieczemy przez 15 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160°C i tak pieczemy jeszcze ok. 1 godzinę.

Smacznego!

4 komentarze: