wtorek, 26 maja 2015

Biszkopt ubijany na parze bez proszku do pieczenia

Przepisów na biszkopt jest pełno. U mnie na blogu też jest już kilka. Tym razem przedstawiam Wam biszkopt ubijany na parze, do którego nie potrzebny jest proszek do pieczenia. Biszkopt wychodzi pulchny i wilgotny.

Składniki:
(na tortownicę 19cm)
  • 4 jajka,
  • 125 g cukru,
  • 125 g mąki.
Jajka ubijamy mikserem na parze z cukrem. Kiedy masa zwiększy znacznie swoją objętość (trwa to ok. 15 min) ściągamy garnek z gazu. Miksujemy nadal, aby ostudzić masę.
Mąkę przesiewamy i wsypujemy pomału do masy jajecznej. Mieszamy delikatnie łyżką do połączenia się składników.

Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem.
Pieczemy w 190°C przez 30-35 min.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Może z tego przepisu udał by mi się w końcu biszkopt, bo coś nie mam do niego szczęścia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze robiłam biszkopt z rodzinnego przepisu. Ostatnio wciąż natrafiam na różne przepisy i je wypróbowywuje. Trzymam kciuki na pewno Ci się uda :)

      Usuń