Składniki:
- 5 jajek,
- 250 g cukru,
- 200 g masła,
- 400 g mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 110 g jogurtu naturalnego,
- 500 g rabarbaru,
- 400 g jabłek,
- 1/2 szklanki cukru,
- przyprawy: imbir, gałka muszkatałowa, cynamon,
- sok z cytryny,
- 1 łyżka mąki.
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie dajemy po trochę masła i miksujemy dalej. Mąkę łączymy z proszkiem i wsypujemy do masy. Miksujemy. Na koniec dodajemy jogurt. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka minut.
Masę nakładamy do wysmarowanej masłem formy.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy do nich po szczypcie przypraw i łyżkę mąki, mieszamy.
Z rabarbaru odlewamy powstały sok.
Na cieście rozkładamy równomiernie rabarbar i jabłka.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 110°C, pieczemy przez 15 min. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 170°C, tak pieczemy przez ok. 25 min., na koniec zwiększamy do 180°C i pieczemy przez 25 min.
Ciasto pieczemy na 2 poziomie od dołu.
Smacznego!
O! U mnie też ciasto jogurtowe z dodatkiem rabarbaru :)
OdpowiedzUsuńBardzo je lubimy...
CIasto jogurtowe..........pycha;)
OdpowiedzUsuńPycha :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię :D
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto, uwielbiam rabarbar :)
OdpowiedzUsuń