poniedziałek, 11 maja 2015

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i jabłkami

Przepis na dziś to, ciasto jogurtowe z rabarbarem i jabłkami.

Składniki:
  • 5 jajek,
  • 250 g cukru,
  • 200 g masła,
  • 400 g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 110 g jogurtu naturalnego, 
  • 500 g rabarbaru,
  • 400 g jabłek,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • przyprawy: imbir, gałka muszkatałowa, cynamon,
  • sok z cytryny,
  • 1 łyżka mąki.
Rabarbar myjemy, odcinamy liście, kroimy w kostkę. Wkładamy do miski i zasypujemy 1/2 szklanki cukru. Odstawiamy.

Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie dajemy po trochę masła i miksujemy dalej. Mąkę łączymy z proszkiem i wsypujemy do masy. Miksujemy. Na koniec dodajemy jogurt. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka minut.

Masę nakładamy do wysmarowanej masłem formy.

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy do nich po szczypcie przypraw i łyżkę mąki, mieszamy.
Z rabarbaru odlewamy powstały sok.

Na cieście rozkładamy równomiernie rabarbar i jabłka.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 110°C, pieczemy przez 15 min. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 170°C, tak pieczemy przez ok. 25 min., na koniec zwiększamy do 180°C i pieczemy przez 25 min.
Ciasto pieczemy na 2 poziomie od dołu.

Smacznego!
Rabarbarowa rewolucja

5 komentarzy: