sobota, 26 lipca 2014

Tort poziomkowy bez pieczenia

Bardzo słodki i bardzo kaloryczny..., ale za to pyszny! ;)

Składniki:
  • 300 g masła
  • 360 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 750 g poziomek
  • 200 g  biszkoptów
Masło miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy żółtka i nadal miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Odkładamy 3 łyżki masy na pokrycie wierzchu tortu.
Do powstałej masy dodajemy całe poziomki (zostawmy trochę na przybranie) i mieszamy je delikatnie łyżką.
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy biszkoptami. Nakładamy masę z poziomkami. Wierzch tortu smarujemy "czystą" masą i dekorujemy pozostałymi owocami.
Tort wkładamy na ok. 2 godziny do lodówki, aż masa dobrze się schłodzi i będzie gotowa do krojenia.

Smacznego!

2 komentarze: