wtorek, 5 sierpnia 2014

Ciasto ucierane z jagodami

 
Najbardziej z sezonowych ciast owocowych lubię właśnie to, z jagodami ;)

Składniki:
  • 125 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki śmietany 12 %
  • 3 łyżki oleju
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 330 g jagód
  • cukier puder do posypania 
Wszystkie składniki miksujemy razem w misce przez kilka minut do powstania jednolitej masy.

Gotową masę rozsmarowujemy równomiernie na wysmarowanej masłem formie.
Wierzch posypujemy jagodami.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 100°C, po 15 min. zwiększamy temperaturę do 170°C i tak pieczemy jeszcze przez ok. 50 min.
Po ostygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!
Zobaczcie również: Ciasto ucierane z truskawkami

2 komentarze: