Najbardziej z sezonowych ciast owocowych lubię właśnie to, z jagodami ;)
Składniki:
- 125 g masła
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 3 łyżki śmietany 12 %
- 3 łyżki oleju
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 330 g jagód
- cukier puder do posypania
Gotową masę rozsmarowujemy równomiernie na wysmarowanej masłem formie.
Wierzch posypujemy jagodami.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 100°C, po 15 min. zwiększamy temperaturę do 170°C i tak pieczemy jeszcze przez ok. 50 min.
Po ostygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Zobaczcie również: Ciasto ucierane z truskawkami
Cudownie puchate :)
OdpowiedzUsuńDzięki ;)
Usuń