niedziela, 9 listopada 2014

Babeczki z kremem z białej czekolady

Od dziecka uwielbiam babeczki, takie z kremem maślanym z czekoladką w śroku ;) Tym razem to, babeczki z kremem z białej czekolady i z jogurtem greckim...

Składniki:
  • 300 g mąki,
  • 50 g cukru pudru,
  • 2 łyżki ciemnego kakao,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 150 g masła,
  • 3 łyżki zimnej wody.
Mąkę, cukier puder, kakao i cynamon mieszamy razem. Masło kroimy w kostkę i dodajemy po kawałku wyrabiając ciasto. Na koniec wlewamy wodę i wyrabiamy, niezbyt długo, do połączenia się wszystkich składników.

Podsypujemy stolnicę mąką i wałkujemy ciasto na grubość ok. 4mm.

Wysmarowane masłem foremki wykładamy ciastem, tak żeby dokładnie przylegało do boków. Wstawiamy je do lodówki na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie wkładamy je do piekarnika. Pieczemy z termoobiegiem w 180°C przez ok. 15 min.

Po upieczeniu babeczki wyciągamy z foremek i pozostawiamy do ostygnięcia.

Wychodzi 20 babeczek.

Krem:
  • 200 g białej czekolady,
  • 400 g jogurtu greckiego.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy po trochę jogurtu, ciągle mieszając, aż do powstania jednolitej masy.

Gotowy krem nakładamy do babeczek, po niecałe 2 łyżki.

Na koniec dodajemy ulubione owoce. Odstawiamy babeczki na jakiś czas w chłodne miejsce, aby krem trochę zgęstniał.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Wspaniałe te babeczki z kremem z białej czekolady ,muszą być bardzo smacznie
    Pyszności )

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachwycające maleństwa :)

    OdpowiedzUsuń