środa, 25 lutego 2015

Muffiny kokosowo-pomarańczowe z mlekiem kokosowym

Ostatnio w ręce "wpadł mi" karton mleka kokosowego ;) Częściowo wykorzystałam je do tych muffinek. A co do pozostałego mleka, mam już kilka pomysłów ;)

Składniki:
(na 16 muffinek)
  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 160 g cukru,
  • 40 g wiórków kokosowych,
  • 2 jajka,
  • 20 ml oleju,
  • starta skórka z dużej pomarańczy,
  • 250 ml mleka kokosowego.
  • biała polewa,
  • starta skórka pomarańczowa i wiórki kokosowe do dekoracji.
W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Do drugiej miski wsypujemy cukier, dodajemy wiórki, jajka, olej i startą skórkę. Miksujemy, aż do rozpuszczenia cukru. Następnie wlewamy masę do sypkich składników, miksujemy i dodajemy pomału mleko kokosowe, miksujemy przez chwilę.
Gotową masę nakładamy do foremek, po 2 łyżki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez ok. 23 min.

Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika.
Polewamy polewą z białej czekolady i posypujemy startą skórką pomarańczową i wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Będę robić w wersji wegańskiej, muszą być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem ciekawa wegańskiej wersji, więc czekam na Twój przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają fantastycznie, od razu chcę się sięgnąć po jedną muffinkę :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Babeczki prezentują się okazale, muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń