wtorek, 7 kwietnia 2015

Tort kokosowy z masą z białej czekolady

Tort z okazji urodzin mojej mamy, jest to biszkopt kokosowy z masą z białej czekolady ;)

Składniki:

Biszkopt kokosowy:
(o średn. 20,5cm)
  • 1 szklanka białek (ok. 7 białek),
  • 200 g cukru kryształu,
  • 160 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 130 g wiórków kokosowych. 
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy pomału cukier i nadal miksujemy. Mąkę łączymy z proszkiem i przesiewamy ją stopniowo do białek z cukrem. Miksujemy na małych obrotach. Na koniec wsypujemy wiórki i mieszamy wszystko łyżką do połączenia się składników.
Masę wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy do suchego patyczka, ok. 30-35 min.

Masa z białej czekolady:
  • 3 jajka,
  • 200 g cukru kryształu,
  • 200 g masła,
  • 100 g białej czekolady.
Jajka ubijamy z cukrem na parze (przez ok. 15 min.), aż do powstania gęstej masy. Masę studzimy cały czas miksując. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce chłodnej masy jajecznej. Czekoladę rozpuszczamy na parze, wlewamy ją do masy i miksujemy. Gotową masę wkładamy do lodówki na godzinę.

Upieczony biszkopt przecinamy na 3 części. Pączujemy (może być gorąca woda z cutryną). Przekładamy go masą oraz smarujemy z wierzchu. Obsypujemy cały tort wiórkami kokosowymi.
Dekorujemy według uznania.

Najlepiej przechowywać go w chłodnym miejscu.

Smacznego!
 
Moje pierwsze róże z masy plastycznej ;)

6 komentarzy:

  1. Mama z pewnością była zachwycona :)
    Najlepsze życzenia dla jubilatki :)

    OdpowiedzUsuń

  2. Cudownie Tobie wyszedł ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekny torcik i różyczki też wyszły Ci rewelacyjne, tak jakbyś całe życie takie robiła a nie pierwszy raz dopiero!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki dziewczyny! Hehe trochę czasu mi z nimi zeszło :P

    OdpowiedzUsuń