W czasie tworzenia babeczek, działała praca zespołowa z moją córeczką, wspólne wyrabianie ciasta, wykładanie foremek ciastem należało do niej, ja nakładałam budyń, na koniec razem je dekorowałyśmy owocami ;)
Składniki:
(na 20 babeczek)
- 125 g mąki,
- 62 g masła,
- 30 g cukru pudru,
- 1 żółtko,
- trochę kwaśnej śmietany lub jogurtu,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wyrabiamy do powstania jednolitego ciasta. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
W tym czasie możemy przygotować budyń.
Budyń:
(możemy też użyć 1/2 op. gotowego budyniu)
- 250 ml mleka,
- 1 żółtko,
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka cukru.
Wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na ok. 0,5 cm grubości. Foremki smarujemy cienko tłuszczem, następnie wycinamy nimi babeczki i wykładamy ciastem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy na złoty kolor (ok. 15 min.)
Po upieczeniu babeczki wyciągamy z piekarnika oraz z foremek, uważając, żeby się nie oparzyć.
Kiedy korpusy ostygną, nakładamy do nich budyń i dekorujemy owocami.
Smacznego!
Zachęcam wszystkich rodziców i opiekunów do wspólnego pieczenia/gotowania z dziećmi ;)
Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńSmak z odleglego dziecinstwa...
OdpowiedzUsuńBardzo letni deser...
Wygladaja przepysznie!
:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Babeczki niezawodne i zawsze piękne:))
OdpowiedzUsuńJak ślicznie wyglądają :) Bardzo lubię kruche wypieki, a do tego budyń i owoce....normalnie poezja. :)
OdpowiedzUsuńCoś pysznego! Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPyszne babeczki, świetny z Was duet :)
OdpowiedzUsuńAle śliczne i wyglądają tak apetycznie :D
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś podobne babeczki z masą kajmakową, ale wersja z budyniem i owocami chyba bardziej przypada mi do gustu. Wyglądają cudnie :)
OdpowiedzUsuńApetyczne babeczki;p
OdpowiedzUsuń